top of page
konst Östermalm Vasastan Södermalm

Stockholmsbaserad konstnär. Jag är byggnadsingenjör i grunden. Att måla är för mig terapi och den bästa känslan är när jag går in i ett med tavlan jag målar, där det bara finns skapande och glädje. Jag inspireras av naturen och allt som rör sig runt omkring oss. Jag målar motiv i vilka jag själv vill vistas i eller fantiserar om. Genom min konst önskar jag lämna en dörr på glänt till mina tavlor, som en möjlighet för betraktaren att stiga in genom och upptäcka sin personliga upplevelse, där allt sprakar färg, kraft och energi. 

Medverka i tidningen Villa Nytt

Lämnar en dörr på glänt

Konstnär Gabriella Alexa började måla ganska sent i livet. Det startade som en terapi men har blivit ett måste. Genom sin konst önskar hon lämna en dörr på glänt till sina tavlor, som en möjlighet för betraktaren att stiga in genom och upptäcka sin personliga upplevelse, där allt sprakar färg, kraft och energi.

Varje gång Gabriella bestämmer sig för att måla blir det en ceremoni av iordningställande hemma i vardagsrummet. Hon vill vara i vardagsrummet för ljuset är bäst där, med alla stora fönster, men för att inte spilla färg överallt börjar hon med att täcka golven, tar fram staffli och de färger hon ska måla med och sätter sen igång att måla.

  • Det blir som en ritual inför skapandet, säger Gabriella. Sen kan jag stå där i timmar. Ofta har jag bestämt mig för vilka färger och motiv jag ska måla. Jag har en bild i huvudet. Under processen utvecklar sig bilden till något annorlunda.

Gabriella målar abstrakt med inslag av natur. Hon använder akrylfärg idag. Tidigare försökte hon med olja men mådde inte bra av terpentinet.

Då Gabriella är en morgonmänniska kliver hon upp tidigt och går gärna långa promenader i naturen.

  • Här får jag massor av inspiration, säger hon. Jag älskar vatten, både hav och sjö, så det finns nästan med i alla tavlor. Men även näckrosor för att de är så fina, en kombination av vatten och blommor.

Text: Sabine von Borgstede

          Journalist


bottom of page